ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: G20 Zirvesine Çin Karar Verecek
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hindistan ile Çin arasındaki gerilimin G20 Zirvesine gölge düşürüp düşürmeyeceğinin Pekin yönetimine bağlı olduğunu söyledi.
Sullivan, düzenlediği basın toplantısında, 9-10 Eylül’de Hindistan’da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi öncesinde Hindistan ile Çin arasındaki gerilimi değerlendirdi.
Hindistan ile Çin arasındaki gerilimin zirveye etkisine ilişkin Sullivan, “Bu Çin’e bağlı. Çin isterse devreye girip oyun bozucu rolü oynama seçeneğine sahip.” dedi. söz konusu.
Sullivan, “G20 dönemi lideri Hindistan’ın, ABD ve diğer tüm üyeler gibi Çin’i jeopolitik konuları bir kenara bırakarak iklim, banka reformu, borç hafifletme ve teknoloji alanlarında bir yol izlemeye davet edeceğini düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.
G20 Liderler Zirvesi 9 ve 10 Eylül’de Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenecek.
Hindistan, Çin’in tartışmalı haritasına tepki gösterdi
29 Ağustos’ta Hindistan, tartışmalı sınır bölgesi Arunaçal Pradeş’i kendi toprağı ilan eden Çin’i protesto etti.
Çin hükümeti ise haritayı “rutin bir tatbikat” olarak nitelendirdi ve Hindistan’dan “aşırı yorumdan” kaçınmasını istedi.
Tayvan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jeff Liu, haritayla ilgili olarak “Çin Halk Cumhuriyeti hiçbir zaman Tayvan’a hakim olmadı” dedi. İfadesini kullandı.
Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı
Himalaya Dağları ile çevrili Çin ile Hindistan arasındaki sınırın belirsiz olması, ülkeler arasında egemenlik anlaşmazlıklarına neden oluyor. Dereleri, gölleri, buzulları ve karlı zirveleri kapsayan 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları çoğu zaman karşı karşıya getiriyor.
Pekin yönetimi, “Güney Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçhal Pradeş eyaletinde 90 bin kilometrekarelik arazi üzerinde hak iddia ediyor. Yeni Delhi ise Aksay Çin yaylalarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Pekin yönetimi tarafından işgal edildiğini savunuyor.
Taraflar uzun yıllardır egemenlik anlaşmazlıklarını çözemedi.