Ekonomi

Küresel piyasalarda olumlu hava sürüyor

MSCI’nin Asya-Pasifik endeksi yükselişini yedinci işlem gününe taşıyarak Ocak ayından bu yana en uzun serisini yakaladı. Yükselişte Japonya, Avustralya ve Güney Kore borsaları etkili oldu.

Çin hisse senetleri, Caixin imalat PMI verilerinin 49,2’lik bir daralmaya işaret etmesinin ardından negatif yönde ayrıştı. ABD hisse senedi vadeli işlemleri yatay seyrediyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 artışla 1.220 puanın üzerinde. Bir dizi faiz artışının ardından Avustralya Merkez Bankası’nın faizi yüzde 4,10’da sabit tutmasının ardından Avustralya doları, bu sabah yüzde 0,7 ile dolar karşısında en çok değer kaybeden gelişmiş ülke para birimi oldu. Gelişmekte olan piyasalarda Güney Afrika randındaki yüzde 0,5’lik kayıp da dikkat çekiciydi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %3,95’te yatay seyrediyor.

Japonya Bankasının Dikkatine

Getiri eğrisi kontrolünde sıkılaştırma ve esneklik yolunda ilk adımı atan Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yeni adımları, başta tahvil piyasaları olmak üzere küresel piyasalarda sarsıcı bir etki yaratabilir.

Ancak BOJ’u takip eden ekonomistler bu yıl yeni bir adım beklemiyor. Bloomberg’in anketine katılan 41 ekonomistin yüzde 90’ı BOJ’un adımlarının geçen Cuma günü alınan kararlarla sınırlı kalacağını düşünüyor.

Pek çok ekonomist 2024’ün çok ötesine kadar faiz oranlarında bir sıkılaşma beklemiyorken, ankete katılan ekonomistlerin yüzde 26’sı bir sıkılaştırma adımının Nisan 2024’te gelebileceğini tahmin ediyor. Ekonomistlerin yüzde 78’ine göre bir sonraki adım getiri eğrisinin kaydını silmek olacak.

Japonya’nın sıkılaştırma süreci küresel tahvil piyasaları için büyük önem taşıyor. Yaklaşık üç trilyon dolarlık Japon yatırımı yurt dışında tahvillere yapılmıştır ve olası sıkılaştırma süreci bu yatırımların Japonya’ya geri dönmesi ile sonuçlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu